piątek, 2 listopada 2012

Dieta selerowa

Seler jest smaczny, niskokaloryczny, zawiera więcej witaminy C niż cytrusy i witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Dieta selerowa działa odtruwająco i reguluje przemianą materii.
Dieta trwa tydzień i polega na tym, że jeden z posiłków w ciągu dnia stanowi potrawa z selera. Taką dietę powtarzasz co 2 miesiące. Dietę ułożyła dietetyk Maria Jagiełło.

https://www.star5products.com/

7 potraw na 7 dni

sałatka Waldorf seler, orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny, majonez, sól

surówka z selera seler, jabłka, majonez, sok z cytryny, sól, cukier

selery panierowane selery pokroić w 0,5 cm plastry, panierować w rozmąconym jaju i bułce tartej, smażyć z obu stron na złoto najlepiej na oliwie z oliwek

sałatka z selera marynowanego seler marynowany, kukurydza, szynka konserwowa, kapusta pekińska, majonez, sól

zupa krem z selera 0,5 l wywaru, 0,2 kg ugotowanego zmiksowanego selera, 50 ml śmietanki 12% - połączyć składniki i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać 2 zahartowane żółtka. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami

surówka z selera 100 g selera, 100 g marchwi, 50 g pietruszki, 100 g jabłka, 100 g ogórków kiszonych – zetrzeć na grubej tarce, dodać 50 g pokrojonego pora, połączyć z majonezem, solą, cukrem, posypać zieloną pietruszką

selery duszone z winem 0,5 kg selerów pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, dodać 0,1 l wina białego wytrawnego, 50 g rodzynek, 50 g pokrojonych śliwek kalifornijskich i dusić do miękkości. Przyprawić solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz